Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Диетологтар брокколидің пайдасы туралы айтты

Диетолог  Дженнифер Вайс, Сара Петернелл және Ким Денхаус брокколидің тек астың дәмін келтіруші ғана емес, сонымен қатар өте пайдалы өнім екендігін, бауырға, жүрекке, тіпті иммундық жүйе мен көңіл күйді көтеруге көмектесетінін айтты деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

"Брокколи – көкөністер ішіндегі керемет таңдау. Өйткені оның құрамында көмірсулар аз, талшықтар көп және С дәрумені мен К дәруменінің маңызды көзі бар", – деді Вайс. Ол сонымен қатар брокколидің құрамында А дәрумені, фолий қышқылы, калий, фосфор және селен бар екенін айтты.

Иммундық жүйені нығайтады.

Брокколи құрамында антиоксиданттар бар, олар зақымдалған жасушаларды қалпына келтіруге көмектеседі, осылайша әртүрлі аурулар мен инфекцияларға қарсы тұра алады. "Брокколиде күшті антиоксиданттардың екі ерекше түрі бар: сульфорафандар және индолдар, олар жасушаларды қорғайтын детоксикация ферменттерінің реттегіші ретінде әрекет етеді", – деп түсіндірді Петернелл.

Жүректі зиян факторлардан қорғайды.

Бұл қан тамырларындағы холестериннің жоғары деңгейімен жүректі қорғауға көмектеседі, қан айналымы жүйесін жақсартады. Брокколиде каротиноидтар бар, олар жүрекке зиян келтіретін ағзадағы нашар жинақталудың алдын алады. Антиоксиданттар жүрек ауруының алдын алады, қан тамырларының тарылуын немесе жұмысын күшейтеді және уақыт өте келе тамыр қабырғаларында майдың өсуін азайтады.

Көңіл күйді көтереді. 

Брокколи белгілі бір гормондарды шығаруға әсер етеді. Мысалы, қара шоколадты тұтынған кезде серотонин деңгейі жоғарылайды, бұл бізді бақытты етеді. Брокколи құрамында хром бар. Бұл минерал норепинефринге, мелатонинге және оның ішінде серотонинге әсер етеді. 

Бауыр үшін пайдалы. 

Біздің бауырымыз организмнен токсиндерді шығарып, тәулік бойы жұмыс істейді. Бұл көкөніс бауырды артық заттар мен токсиндердің жиналуынан қорғайды. Семіздіктің алдын алады. Оның құрамындағы индол бауырдың қабынуынан сақтайды. 

Буындардың қабынуынан сақтайды.

Сульфорафан буындардағы шеміршек қабынуын азайтады. Брокколидің шикі де, өңделген де түрін  жеуге болады. Алайда барлық пайдалы заттар шикі көкөністе болады. Пісірудің ең жақсы тәсілі – бумен дайындау.

 

Талқылау