Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Диетолог ұзақ өмір сүргісі келетіндерге арналған тамақтану ережесін ұсынды

Диетолог Лекси Эндикотт ұзақ өмір сүргісі келетіндер сақтануға тиісті диетаның бес ережесін келтірді. Ол тамақтанудың денсаулыққа қалай әсер ететінін түсіндіріп, жүз жасағандардың үлгісімен диетаны өзгертуге кеңес берді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Диетолог "көгілдір аймақтар" деп аталатын тамақтануы ережелерінің зерттеулеріне сүйенеді. Әлемде көп адамдар осы әдіс арқылы 100 жастан асқан.

"Көгілдір аймақта тамақтану әдеттерін ұстану ұзақ өмір сүруге және өмірдегі энергияны үнемдеуге көмектесетін ескі әдіс болып табылады", - дейді Эндикотт.

Ол жүз жылдықтар арасында ешқашан кездеспейтін бес тамақтану әдетін атады.

Біріншіден диетолог аштық сезімін сезінуге және артық тамақтануға ықпал етуге мүмкіндік бермеу үшін тіскебасарларды тұтынуға кеңес береді.

"Көк аймақтардың бірінде Окинавада, Жапонияда "80 пайыз тойғанша же" деп аударылатын Хара Хачи Бу деп аталатын тәжірибе бар. Әрбір тамақ алдында бұл сөйлемді айту оларға көп тамақтанбауды еске салады. Бұл окинавалықтарға аштық пен қанықтылық туралы дененің сигналдарын пайдалануына мүмкіндік береді", - деді Эндикотт.

Екіншіден, ол өңделген тағамдардан бас тартуға және табиғи көкөністер мен тұтас жемістерді таңдауға кеңес береді.

"Өңделген азық-түліктер бірнеше себептерге байланысты зиянды. Оларда қант, тұз, май, калориялары жоғары және маңызды дәрумендер, минералдар, ақуыз, талшық, су және фитонутриенттер жетіспейді", - деді диетолог.

 



Оның айтуынша, көгілдір аймақтардың тұрғындары толық, өңделмеген, қанықтыруды арттыратын және құрамында маңызды микроэлементтер бар тағамдарды ғана жейді.

Үшіншіден, Эндикотт көк аймақ тұрғындары сирек ішетін алкогольден бас тартуға кеңес береді.

"Алкоголь сүт безі мен бауыр ісігі сияқты кейбір қатерлі ісік түрлерінің қаупінің жоғарылауымен және мезгілсіз өліммен байланысты", - деп түсіндіреді ол.

Сонымен қатар, диетолог жануарлардың ақуызын жеудің маңыздылығын атап өтеді.

"Көк аймақтардың тұрғындары етті рационынан шығармайды. Бірақ оны салаттар немесе көкөністер сияқты өсімдік тағамдарының көп мөлшерімен біріктірген жөн. Көптеген көк аймақ тұрғындары рациондарына ет, балық, жұмыртқа және сүт өнімдерін қосады", - деді Эндикотт.

Диетолог толықтырғандай “көгілдір аймақтардың" тұрғындары тәттілерді мерекелерде немесе ерекше жағдайларда ғана тұтынады.

"Сіз десертті ұнататын болсаңыз, жүз жылдықтар жасайтын әдіспен оның орынын толтыратын тәтті құмарлықты қанағаттандыратын жоғары талшықты жемістерден ләззат алыңыз", - деп кеңес берді диетолог.

Талқылау