Жүрек жұмысына қауіп төндіретін тәттілер анықталды
Швециядағы Лунд университетінің ғалымдары шоколад және кондитерлік өнімдерді тұтыну қантты сусындарға қарағанда жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупін арттырмайтынын жеткізді. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі Frontiers in Public Health басылымына сілтеме жасап хабарлайды.
Фото: dzen.ru
Ғалымдар жүргізген екі зерттеуге 69 мың 705 адам қатысты. Қатысушылар швед маммографиялық когорты және швед ерлер когорты қант түрлерінің жүрек пен қан тамырларына әсерін зерттеу үшін пайдаланылды. Зерттеу 1997-2009 жылдар аралығын қамтыды.
Қатысушылардан дұрыс тамақтану, диета туралы сұралды. Бұл ғалымдарға қантты тұтыну мен жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупі арасындағы байланысты анықтауға мүмкіндік берді.
Зерттеушілер қант тұтынуды үш санатқа бөлді:
- Қант қосылған (бал, сироптар);
- кондитерлік өнімдер (шоколад, нан өнімдері);
- Тәтті сусындар (газды сусын мен шырын).
Талдау қантты сусындарды ішудің ишемиялық инсульт, жүрек жеткіліксіздігі, жүрекшелердің фибрилляциясы және абдоминальды аорта аневризмасы сияқты аурулардың қаупін арттыратынын анықтады.
Керісінше, кондитерлік өнімдерді анда-санда тұтынатын адамдардың жүрек-қан тамырларының жұмысы жақсы болды. Бұл тәттілер түрінде қантты қалыпты тұтыну денсаулыққа елеулі қауіп төндірмейтінін көрсетеді.
Бір таңқаларлығы, жүрек-қан тамырлары ауруларының ең жоғары қаупі диеталарында қанттың аз мөлшері бар қатысушылардан анықталды. Ғалымдардың болжамынша, бұл адамдар бұрыннан қатаң диета ұстанған болуы мүмкін.