Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

«Мейрамхана мен дәмхананы дұрыс таңдаңыз»: Бас санитар дәрігер Қазақстанда тамақтан уланғандар саны үш есе өскенін мәлімдеді

Қазақстанда жыл басынан бері 363 адам жаппай тамақтан уланған, оның 140-ы – балалар. Денсаулық сақтау вице-министрі, бас санитар дәрігер Айжан Есмағамбетова қазақстандықтарға тамақтан уланбас үшін мейрамхана мен дәмхананы дұрыс таңдауға кеңес берді. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі хабарлайды.

фото: Орталық коммуникациялар қызметі

Бас санитар дәрігер тамақтан улану дерегі жиілеп кеткенін атап өтті. Оның айутынша, соңғы кездері халықты әртүрлі дәмханалар, мейрамханалар, фаст-фуд өнімдері мен білім беру объектілері, балабақшалар мен мектептердегі асханаларда тамақтан улану дерегінің көбеюі алаңдап отыр.

“Соңғы 3 жылда  тамақтан уланудың саны 3 есе өсті. Биыл 7 айда жаппай тамақтан уланудың 17 дерегі тіркелді. 11 жағдайда уланудың себебі қоғамдық тамақтану объектілерімен, 3 жағдайда балалар ұйымдарымен, ал 3 дерек фаст-фуд жеткізу пунктімен байланысты болды", - деді Айжан Есмағамбетова ОКҚ-де өткен баспасөз мәслихатында.

Бас санитар дәрігердің айтуынша тамақтан уланғандардың 70%-да диагноз зертханалық деңгейде расталған. Тіркелген фактілер бойынша тергеп-тексеру, ал ошақтарда зертханалық зерттеу жүргізілген.

Қоғамдық тамақтану объектілерінде жүйелі заңбұзушылақтардың негізгі себебі төмендегідей:

•    Объектілерде персонал арасында ішек инфекциясы қоздырғышының анықталуы;

•    Объектіге санитариялық-эпидемиологиялық қорытындының және өндірістік бақылаудың болмауы;

•    Өнімді дайындау, сақтау және өткізу шарттарын, тамақ дайындаудың технологиялық процесін бұзу, мерзімі өткен және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжатсыз өнімді пайдалану.

Жаппай тамақтан уланудың барлық фактісі бойынша тергеп-тексеру жүргізілген. Материалдар қылмыс құраманың бар-жоғын анықтау үшін ішкі істер органдарына берілгенін мәлімдеді бас санитар дәрігер. 

Вице-министр тамақтан уланбас үшін келесідей қарапайым кеңес берді:

•    Мейрамханалар мен дәмханаларды мұқият таңдаңыз, тек жақсы деген жерге бару;

•    Рецептурасы термиялық өңдеуді, әсіресе теңіз өнімдерін көздемейтін тағамдарға тапсырыс беруден және тұтынудан аулақ болу;

•    Үйде тамақ өнімдерін дайындау шарттарын, температуралық режимді және сақтау мерзімдерін сақтау.

Талқылау