Мамандар дұрыс тамақтану туралы қалыптасқан қате түсініктерді анықтады
Гарвард университетінің тамақтану жөніндегі профессоры Дэвид Людвиг пен нутрицолог әрі психотерапевт Ума Найдо тамақтану үшін наннан, толық майлы сүт өнімдерінен және қызыл еттен бас тартудың қажеті жоқ екенін айтты. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі The Sun басылымына сілтеме жасап хабарлайды.
Фото: sportishka.com
Людвигтің айтуынша, дұрыс тамақтану туралы ең танымал миф - диетадан майлы сүт өнімдерін алып тастау.
"Майы жоғары сүт пен йогурт майы аз аналогтарға қарағанда дәмді. Сондықтан денсаулыққа зиян келтіретін тәттілер мен ультра өңделген тағамдарға құмарлықпен күресуге қабілетті", - деді профессор.
Людвиг тағы бір кең тараған қателік сымбаттылық пен дене тұрғын сақтау үшін нанды тұтынудан бас тарту екенін айтты Оның пікірінше, тұтас дәнді ұн өнімдері фигураға пайдалы және қауіпсіз тағам.
"Тұтас дәнді нанның құрамында ішектегі бактерияларды және темірді тамақтандыратын талшық бар", - деді диетолог.
Ума Найдо қызыл ет де дұрыс тамақтануды жақтаушылар арасында нашар беделге ие екенін айтты. Нутирицолог сиыр етінің теңіз өнімдері мен құс еті сияқты пайдалы екенін жеткізді. Сонымен қатар Найдо адамдарды кез келген өңделген тағамдардан қорқуды тоқтатуға шақырды.
Маманның айтуынша, тағы бір тамақтану мифі - артық салмақтан арылғысы келетіндерге жаңғақ жеуге болмайды, өйткені олардың құрамында май көп. Маман теориялық тұрғыдан бұл ереже қисынды, бірақ іс жүзінде керісінше жұмыс істейтінін атап өтті: жаңғақ жейтін адамдар басқа тағамдарды аз жейтіндіктен тезірек салмақ жоғалтады.