Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Қауынды жеуге болмайтын адамдар тобы анықталды

Диетолог Елена Соломатина қауынды жеуге болмайтын адамдардың бірнеше тобын атады,  деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Қауынның пайдасы мен зияны 

Сарапшының айтуынша, қауынды екі жасқа дейінгі балаларға бермеу керек, өйткені олар асқазанның бұзылуына әкелуі мүмкін. Сонымен қатар, оны асқазан-ішек жолдары мен қант диабеті аурулары болған кезде жемеген жөн.

Қатты тамырлары арқылы ажыратуға болатын жоғары нитратты қауындар ерекше қауіп төндіреді.  

 "Нитратты" жемістер балалар, қарттар, созылмалы аурулары бар адамдар, жүкті әйелдер және емізетін аналар үшін қауіпті. 

"Организмдегі нитраттар нитриттерге айналады. Олар гемоглобинді бұғаттап, белсенді емес күйге өтеді, тіндер дем алуды тоқтатады. Метаболизм бұзылады", — деп түсіндірді Соломатина.



Сонымен бірге ол қауынның көптеген пайдалы қасиеттері бар екенін атап өтті.

"Қауынның целлюлозасында кальций, калий және магний бар. Ол денені тазартады, интоксикация немесе ағзадағы түрлі ауруларды қалпына келтіруге көмектеседі. Қауын ауыр металдардың тұздарын шығарады. Калий жүрек бұлшықетін нығайтады, денеден артық сұйықтықты кетіреді және ісінуді кетіреді. Кальций сүйектерді, тістерді нығайтады, шаш пен тырнақтарды емдейді. Магний жүйке жүйелерін тыныштандырады және тамырларды кеңейтеді. Фолий қышқылына бай қауын әйелдер мен балаларға пайдалы. Ол жүйке жүйесін қорғайды, сонымен қатар организмге шамадан тыс қабыну процестеріне әкелетін гомоцистеиннің әсерін бейтараптандырады. Қауын құрамындағы каротиноидтар көру қабілетін жақсартады", - деді дәрігер-диетолог  Елена Соломатина. 

Талқылау