Мамандар тәтті болмаса да, қандағы қант деңгейін арттыратын өнімдерді атады
Эндокринолог және диетолог маман Оксана Михалева тәтті ғана емес, сонымен қатар қантсыз көмірсулардың сіңу жылдамдығын көрсететін, гликемиялық индексі неғұрлым жоғары өнімдердің қандағы қант деңгейін соғұрлым тез арттыратынын айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
"Глекемиялық (ГИ) жоғары тағамдарды үнемі тұтыну метаболизмді бұзады, аштықты тудырады және майдың жиналуын белсендіреді. Сонымен қатар, ГИ жоғары тағамдардың артық болуы 2-типті қант диабетінің дамуын тудырады", – деп атап өтті дәрігер.
Жоғары ГИ тәттілерге, бидай ұнынан жасалған кондитерлік өнімдерге, күріштерге, картоптарға, кеспелерге, тез дайындалатын ботқаларға, газдалған сусындарға және т.б. өнім құрамына кіреді. Бұл топқа қарбыз, қауын, сәбіз сияқты жемістер мен көкөністер де жатады.
Көптеген дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары, көкөністер, жидектер және қантсыз жемістер төмен гликемиялық индекске ие.
Талқылау

Радикализмнен қорғанудың жолы – иммунитет қалыптастыру: Теріс ағымнан сақтануда діни білімнің маңызы қандай
Әл-Фараби Болатжан: “Надандық бар жерде радикалдық ағым кең етек жая бастайды”

"Несиенің пайыздық мөлшерлемесі азаяды": Сарапшы коммерциялық банктер тұрғын үй жинағын енгізсе қандай өзгерістер болатынын айтты
Сарапшы: "Бұл ұзақ мерзімді перспективада банктік жүйеге де оң әсер етеді. Уақыт өте келе қаржыландыру арзандайды, яғни ставкалар төмендеп, неғұрлым қолайлы деңгейге жетеді”