Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Күзде иммунитетті күшейтетін тағамдар тізімі белгілі болды

Күзде иммунитетті күшейту үшін сарымсақ, асқабақ, қызанақ және жидектерді жеу керек. Ресейліктерге мұндай өнімдерді нутрициологтар мен диетологтар Ұлттық қоғамының мүшесі Анна Беловусова жеуге кеңес берді, деп хабарлайды "Мәскеу" радиостанциясына сілтеме беріп Stan.kz ақпарат агенттігі.

Маманның айтуынша, тамыз айында мұндай тағамды көп мөлшерде жеу керек, өйткені оның құрамында С дәрумені көп, мысалы, асқабақта ол калий, талшық сияқты көп мөлшерде болады. Сонымен қатар, уақыт өте келе ұрық дәрумендерді жоғалтады, деп ескертеді маман, сондықтан оны қыстың ортасына дейін сақтаудың қажеті жоқ.

Сарымсақ әмбебап антибиотик және вирусқа қарсы агент болып саналады. Онымен күн сайын тамақтануы керек, дейді Белоусова. Пияздың әсері де осыған ұқсас. Қызанақтарда антиоксиданттар көп, оның ішінде А дәрумені ликопен прекурсоры бар. Бұл ағзаны вирустар мен қатерлі ісіктерден қорғауға көмектеседі.


Қатерлі ісікті емдейтін, иммунитет көтеретін жеміс аталды


Қазір жидектер маусымы — көкжидек, лингонберри, мүкжидек. Диетолог жаңа піскен жидектерді жеуге немесе мұздатуға кеңес берді.  маман тосап жасауды ұсынбады, өйткені қант қосу дәрумендердің құрамын 40 пайызға, пісіруді 60-80 пайызға азайтады.

Белоусова ормандағы шыршалардың бұтақтарына жас өскіндерді жинауға кеңес берді. Олар мұқият кесіліп, кептіріліп, шайға С дәрумені мен табиғи антибиотиктердің көзі ретінде қосылуы керек.

Бұған дейін "дұрыс тамақтану" ұлттық зерттеу орталығының атқарушы директоры  коронавирустан қорғайтын бес өнімді атады. Бұл брокколи, қосымша тың зәйтүн майы, саңырауқұлақтар, анар шырыны, жидектер.

Талқылау