Диетолог көздің көру қабілетін жақсартатын сегіз тағамды атады
Диетолог Каролин Уильямс көздің көру қабілетін жақсартатын тағамдарды атады, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Уильямс А дәрумені көзге өте пайдалы екенін атап өтті. Өйткені ол қабықты нығайтады және көру өткірлігін арттырады. Денедегі бұл витаминнің жетіспеушілігі родопсиннің визуалды пигментінің синтезімен байланысты проблемалармен сипатталады. Нәтижесінде тауық соқырлығы деп аталатын қараңғыда заттарды анық көре алмау мәселесі туындайды. Диетолог ретинолға яғни А дәруменіне бай сегіз тағамды атады.
Тізімде бірінші болып антиоксиданттар ретінде әрекет ететін каротиноидтар бар тәтті картоп болды. Шпинат, кале және жұмыртқа көздің денсаулығын жақсартуға көмектеседі. Олар тор қабығын қорғайтын лютеин мен зеаксантинге бай.
Диетолог құрамында мырыш бар устрицаларды диетаға енгізуді ұсынды.
"Мырыш ағзадағы 300-ден астам ферменттерді белсендіру үшін қажет. Ол ақуыздардың құрылымы мен тұрақтылығын сақтайды және селен сияқты басқа антиоксиданттармен қатар көру қабілетінің жоғалуын болдырмайды",- деді ол.
Уильямстың айтуынша бүкіл ағза жасушаларын соның ішінде көзді қорғау үшін Е дәрумені қажет. Жетіспеушілікті толтыру және ағзадағы осы дәруменнің қалыпты тепе-теңдігін сақтау үшін ол күн сайын бірнеше бадам жеуге кеңес береді. Құрғақ көз синдромына тап болған адамдарға маман диетаға форель, скумбрия, сардина және лосось сияқты майлы және омега-3 балықтарын тұтынуға кеңес береді.
Тізімде бұршақ та болды. Диетолог жоғары гликемиялық индексі бар тағамдарды мысалы, тазартылған дәнді дақылдар, қант қосылған тағамдар мен сусындарды дәнді дақылдар сияқты талшықты тағамдарға ауыстыру денсаулық үшін маңызды екенін атап өтті.