Анар шырынының миға пайдалы екені анықталды
Американдық ғалымдар жүкті әйелдердің анар шырын тұтынуы құрсақішілік даму кезінде ұрықты ми жарақаттарынан қорғайтынын анықтады. Бұл туралы Scientific Reports журналында жарияланған мақалада жазылған, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Ұрықтың құрсақішілік дамуының тежелуі (ҰҚДТ) - бұл плацентаның ақауларына байланысты жаңа туған нәресте ағзасында қоректік заттар мен оттегінің жетіспеушілігінен пайда болатын кең таралған ауру. Он нәрестенің шамамен біреуіне осы диагноз қойылады, бұл өлім мен жүйке-даму бұзылыстарының қаупін арттырады.
Арнайы зерттеуге анар шырынын тұтыну деңгейіне байланысты бірнеше топқа бөлінген 99 жүкті әйел қатысты. МРТ нәтижелері бойынша дәлелдер полифенолға бай сусынның күнделікті тұтыну ҰҚДТ бар нәрестелерде мидың зақымдану қаупін, әсіресе үшінші үшайлықта, нәрестенің орталық жүйке жүйесі осал болуы мүмкін кезде, төмендететіні көрсетті.
Полифенолдар - бұл бадам, жидектер, қызыл шарап, шай сияқты кейбір тағамдар мен сусындарда кездесетін антиоксиданттар. Бұл заттар гематоэнцефалдық бөгет арқылы өтетіні белгілі, жануарларға жүргізілген зерттеулер нейродегенеративті аурулардан қорғаныс әсерін көрсетті.