Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Диетолог қауынның зияны туралы айтты

Диетолог, нутрициолог Ирина Писарева қауынды көп жеу ағзаға теріс әсер ететінін айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі Ura.ru басылымына сілтеме жасап. 

қауын

Маманның сөзінше, қауын ұзақ сіңіріледі. Егер шамадан тыс көп жесе, іш кеуіп, газ жиналуы мүмкін, сонымен қатар асқазан-ішек жолына кері әсер етеді. Сондықтан Писарева тәулігіне 300-500 грамм қауын жеуге шақырады. 

"Қауында фруктоза көп болғандықтан, қан диабеті бар жандарға жеуге кеңес берілемейді. Сондай-ақ жидек С дәруменіне бай. Тәуліктік норманың үштен бірі бар. Сонымен қатар А дәрумені, каротиноидке де бай, бұл көру қабілетіне оң әсер етеді", – дейді маман. 

Диетолог қауынды өзге жемістермен, ашымал сүт өнімдерімен қосып жемеу керегін айтады. Бұл асқазанда ауыртпалық тудырады. 

Әрі қауынды түнде жемеген абзал, себебі қант көп болғандықтан, артық май жиналуы мүмкін. Жидекті тәуліктің алғашқы жартысында немесе ас ішкен соң екі сағаттан кейін жеу керек. Өйткені ол көмірқышқыл мен ақуызға қарағанда тез қорытылады. 

Талқылау