Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Дәрігерлер жаңа жылдық дастарханның қандай қауіп төндіретінін айтты

Жаңа жылдық мереке тек қана дене бітіміне емес, асқазанға да кері әсерін тигізеді. Тіпті мерекелік дастархандағы сапасыз өнімдерден адам улануы әбден мүмкін, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Сондықтан мамандар тәттілерден, майлы, қуырылған, тұзды тағамдардан және крахмалдан бас тартуға кеңес береді. Егер сіз дайын өнімді алсаңыз, онда өндіріс уақыты мен жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз. Жыл сайын, статистикаға сәйкес, Жаңа жыл мерекесінен кейін жұқпалы аурулармен мыңдаған адам ауруханаға түседі.

Мереке күндері адамдар өте көп мөлшерде зиянды тағам жейді. Ал алкоголь қосылған майлы тамақ адам ағзасына кері әсер етеді. Шынында да, Жаңа жылдық мерекелерден кейін кейбір адамдарда, әсіресе егде жастағы адамдарда асқазан аурулары асқынатынын атты диетолог Анастасия Колпакова.

"Адамдар денсаулығының жай-күйін ескеруі керек. Майлы, ауыр тағамдарды көп мөлшерде тұтынуға болмайды. Сіз ол тағамды өзіңіздің асқазаныңыз әлдеқайда жеңілірек формада пісіріп, тұтына аласыз", - деді медицина ғылымдарының магистрі, диетолог Анастасия Колпакова.

"Мен зиянды заттардың қатарына тирамису сияқты шикі протеинмен дайындалған десерттерді қосар едім. Сіз өзіңіздің денсаулығыңызға абай болуыңыз қажет", - деп қосты Анастасия Колпакова.

Жаңа жыл қарсаңында мамандар майонез, қышқыл сүт, балық, тіпті жемістер, әсіресе мандарин сияқты тез бұзылатын тағамдарға мұқият болуға кеңес береді. Бұл өнімдер асқазан мен ішектің шырышты қабатына кері әсер етеді, дейді Анастасия Колпакова.

"Сіз тез бұзылатын тағамдар мен дайын салаттарды бөлме температурасында үш сағаттан артық сақтай аласыз. Қалған уақытта олар тоңазытқышта болуы керек. Сіз сондай-ақ жаңа дайындалған тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластыра алмайсыз, - деп қорытындылады дәрігер.

Талқылау