Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Дәрігер палауды ең зиянды өнімдерден тұратын тағамдар қатарына жатқызды

Диетолог және терапевт Елена Тихомирова "Известия" газетіне берген сұхбатында ең зиянды тағамдық комбинациялар құрамында майлар, көмірсулар мен тұздар басым болатынын айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

плов

Маман жоғары калориялы тағамдарға әкелетін өнімдердің барлық комбинациясы зиянды және семіздіктің дамуына ықпал ететінін түсіндірді.

“Ең зиянды тағамдық комбинациялар құрамында майлар, көмірсулар және тұздар басым болады. Олардың қатарына қуырылған картоп, палау (оның құрамында көмірсулар, майлар, майлар мен тұздар көп), макарон өнімдері (майлы тұздықтар қосылған, тұз қосылған көмірсулар) жатады. Өнімдердің мұндай комбинациясы артық салмақ пен ісінуге әкеледі”, - деді маман.

Ол семіздіктен басқа да аурулардың - гипертония, қант диабеті және т.б.  дамитынын түсіндірді.



Сонымен қатар, адамның асқазан-ішек жолдары ағзаға түскен кез келген тағамды қорыта алатындай дамыды, деп атап өтті диетолог.

"Ас қорыту жолдарында тағаммен бірге ағзаға түскен белоктар аминқышқылдарына, майлар май қышқылдары мен триглицеридтерге, көмірсулар глюкозаға ыдырайды. Бұл процесс ас қорыту деп аталады. Ол асқазан-ішек жолында пайда болады, оның шырышты қабаты осы қоректік заттардың сіңуін және сіңуін қамтамасыз етеді", - деді дәрігер.

Оның айтуынша, тамақ ішкеннен кейін ыңғайсыздық, кебулер және іштің ауырлық сезімі ас қорыту бұзылыстарымен байланысты.

"Егер адамның асқазан-ішек жолдары қалыпты болса, созылмалы холецистит, гастрит, панкреатит сияқты созылмалы аурулардың өршуі болмаса, онда ол кез келген тағамды жеуге болады. Асқазан-ішек жолдарының жұмысында бұзылулары бар және кез келген аурулардың өршуі бар науқастар дәрігерге қаралып, арнайы диетаны ұстануы керек", - деп түйіндеді Елена Тихомирова.

Талқылау