Құлпынайдың қауіпті екені белгілі болды
Бақшада піскен құлпынай - бұл күшті аллерген, оның айтарлықтай пайдасы болмауы мүмкін. Бұл туралы Ресей денсаулық сақтау министрлігінің диетологы Виктор Тутелиан айтып берді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі News.ru сайтына сілтеме жасап.
Маман құлпынай жеу қауіпті болуы мүмкін екендігіне назар аударды, өйткені олар еріннің, тілдің, қабақтың немесе тамақтың ісінуіне, сондай-ақ терінің бөртпелері мен қызаруына әкеледі.
"Бұл жидектің құрамында ақуыз компоненттері - адам ағзасына антигендер болатындығына байланысты. Сонымен қатар, құлпынай құрамында бірнеше дәрумендер мен микроэлементтер бар", - дейді диетолог Евгений Арзамасцев басылымға қосты.
Сонымен бірге Арзамасцев ырғайды ең пайдалы жидек деп атады, оның құрамында органикалық қышқылдар, дәрумендер, калий, кальций, фосфор, магний, йод, алюминий, натрий, марганец, мыс, темір бар. Жидек иммундық жүйені нығайтады және қабынумен күреседі.
Дәрігер басқа пайдалы жидектер сияқты табиғи антиоксиданттары бар жидектерді атады. Дәрігер бұл тізімге шиені қосты.
Сонымен қатар, дәрігер атап өткендей, жидектерді майлы етпен емес, басқа тағаммен жеуге тура келеді. Тәтті жидектерді таңертең жеу керек. Кешке оларды жеу салмақтың өсуіне әкелуі мүмкін.
Бұған дейін М.Д.Гинзбург бұршақты рактан қорғайтын және сүйектерді нығайтатын өнім деп атаған. Ол бұршақ ақуызда және кремнийде көп екенін атап өтті. Бұл заттар терінің жасару, сүйектерді, буындар мен байламдарды нығайту процестеріне қатысатын коллаген мен эластин синтезі үшін қажет. Сонымен қатар, бұршақ рактың алдын-алу үшін маңызды.

"Ізімнен қалмай, бөксемді ұстады": Елордалық қыз сауда орталығында келеңсіз жайтқа тап болғанын айтты
