Соңғы жаңалықтар
Соңғы жаңалықтар

Нанның көгерген тұсын алып тастап жеу керек пе, әлде тастау керек пе?

Мамандар көгеріп кеткен нанды жемей тастау керектігін ескертеді.

2

«Нанның іші жұмсақ боландықтан, оның бұзылған жерін кесіп алып тастау мүмкін емес», – дейді АҚШ ауыл шаруашылық министрлігінің өкілі Марианна Грейвл.

Көгерген зеңнің құрамы адам көзіне көрінбейді. Сондықтан оның құрамындағы заттар нанның ішіне оңай кіріп кетеді. Сол себепті нанның іші біз ойлағаннан да көп бұзылады. Зеңдер түрлі бактериалардан тұрады.

Зеңнің кейбірі зиянсыз келеді. Оларды жеуге болады. Олар ірімшік, сырда кездеседі. Ал, нанның көгергені денаулыққа зиян. Ол адамның тыныс алу жүйесінде аллергия туғызады. Көгерген нанды пакетке салып, бетін жауып тастау керек.

Өзге азық-түлік көгерген жағдайда не ісмейміз?

Ет секілді қатты заттардың көгерген тұсын байқасаңыз, оны кесіп алып тастауға болады. Қатты сыр мен көкөністер, сәбіз, бұрыш орамжапырақ секілді өнімдердің құрылымы қатты болғандықтан олардың көгерген жерін алып тастап пайдалануға болады.

Көгерген зеңдер жылы және ылғалды жерде пайда болады. Бактериялардан сақ болу үшін азық-түлікті аптасына бір рет алып тұруға тырысыңыз.

Тағы да оқыңыз:

Бауырыңыздың ауырып қауіпті күйге түскенін бойыңыздағы 15 белгіден білуге болады

Бүйректің қызметін бұзып зиянын тигізетін 8 дәрі

Салқын судың орынына жылы су ішудің 4 себебі

Талқылау