Мамандар қара нанның зияны туралы айтты
Қара нан, әдетте, екінші типті қант диабетімен ауыратын науқастарға ұсынылады. Мұндай нан ақ нанға балама ретінде қызмет етеді, бірақ британдық диетолог Майкл Мосли мұндай "алмастыру" қандағы қант деңгейін жоғарылатуы мүмкін дейді. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі хабарлайды.
Дәрігер дүкендерде қара нан орнына басқа түске боялған ақ нан берілуі мүмкін екенін түсіндірді. Мұндай нанда дәмді жақсартуға арналған қоспалар бар, олар қандағы глюкоза деңгейіне батон жегеннен гөрі көбірек әсер етеді. Мослидің айтуынша, қант диабетімен ауыратын адамдарға бұршақ дақылдары мен дәнді дақылдарды жеген пайдалы: қара бидай, арпа, қоңыр күріш, қарақұмық.
Маман атап өткен дәл осы дақылдардың құрамында күрделі көмірсулар бар, олар қанға баяу сіңеді және қант деңгейінің көтерілуін тудырмайды. Сонымен қатар, олардың құрамында ішек микрофлорасын сақтауға қажетті талшық бар.
“2 миллиард теңгеге жуық“: Қазақстан өңірлері 2026 жылды қарсы алуға қанша қаражат жұмсайды?
Алайда биыл елордалықтар жергілікті бюджет қаржысын үнемдеген көрінеді
"Өліп қала жаздаған кездерім болды": Қарызға батып жезөкше болған қазақстандық табысы туралы айтты
Ләйлә: "Жетім қыздар, күйеуге шығайын деп жүргендер, бұрынғы күйеуінің несиесін төлеп жүргендер бар"