Қанттың жаңа қаупі анықталды

АҚШ-тағы Колорадо университетінің ғалымдары қантты тұтыну назар жетіспеушілігінің гиперактивтілігінің бұзылуы (НЖГБ) сияқты жағдайлармен байланысты болуы мүмкін екенін анықтады. Тәттілердің жаңа қаупі туралы MedicalXpress-те жарияланған баспасөз хабарламасында жазылды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Зерттеушілер глюкозамен бірге қанттың құрамына кіретін фруктоза, глюкоза алмасуы кезінде пайда болатын зәр қышқылы да мінез-құлықтың бұзылу қаупін арттыратынын дәлелдеді.  Бұл фруктозаның ағзаның энергиясын жұмсау қасиетіне байланысты, ол адамның аштық кезіндегі сияқты тамақ іздеуге бағытталған реакциясын тудырады.

Осылайша, фруктоза тәуекелге, импульсивтілікке, жаңашылдыққа, тез шешім қабылдауға және агрессивтілікке итермелейді. Қанттың шамадан тыс тұтынылуына байланысты бұл процестің гиперактивтілігі НЖГБ-дан биполярлық бұзылуға немесе тіпті агрессияға дейін өзгеруі мүмкін импульсивті мінез-құлықты тудырады.

Фруктозаны тұтыну өткен ғасырда күрт өсті және қазіргі батыстық диетада қанттың көп болуына байланысты шамадан тыс кездеседі. Алайда зерттеушілер қант агрессияны қоздыратын факторлардың бірі ғана болуы мүмкін екенін айтады.

Талқылау
Пікір
Қазір оқып жатыр
Çàãðóçêà...
Қазір оқып жатыр