Чили бұрыштары жаһандық жылыну салдарынан ащылығын жоғалтып жатыр
Чили деп аталатын қызыл бұрыш климаттың күрт өзгеруіне байланысты ащылығын жоғалтып, тәтті дәмге ие болып жатыр. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі Bloomberg басылымына сілтеме жасап хабарлайды.

Сарапшылардың айтуынша, чилидің ащылығын алкалоидтармен (капсаицин) анықтауға болады.
“Әдетте, жылы әрі құрғақ ауа жемістердің ащылығын арттырады. Дегенмен, ауа-райының қолайсыздығына байланысты өсімдіктерді жетілдіру қиындап жатыр. Өсімдік көп мөлшерде бойына артық ылғалды сіңіргенде, оны чили бұрыш жемісінің целлюлозасына шығарады”, – дейді агроэколог Крайг Крафт.
Қазіргі уақытта ғалымдар чили ащы бұрышының климаттың өзгеруіне және ауруларға төтеп бере алатын жаңа сорттарын жасауға кіріскен. Дегенмен бірдей дәмдік қасиеттерін сақтау мүмкін емес, дейді.
Айта кетейік, бұған дейін Бразилияда бойжеткен ащы бұрышты иіскеген соң тілі байланып, жүре алмай қалғаны туралы жазған едік.
"Мәйітін алып келуге 2 апта кетеді": Вьетнамға қызымен демалуға барған қазақстандық әйел көз жұмды
Турагенттіктің айтуынша, ертесі оған әйелдің қызы хабарласып, анасының көзін ашпай жатқанын айтқан
"Семіз екенімізді білеміз, айта берудің қажеті жоқ": Қазақстандықтар қоғамда толық адамдарға ашық қысым көрсетілетініне шағымданды
Алматылық: “Мә, қайда өсіп бара жатсың, дәу боп кеткенсің ғой” деу қаншалықты орынды?"