Чили бұрыштары жаһандық жылыну салдарынан ащылығын жоғалтып жатыр
Чили деп аталатын қызыл бұрыш климаттың күрт өзгеруіне байланысты ащылығын жоғалтып, тәтті дәмге ие болып жатыр. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі Bloomberg басылымына сілтеме жасап хабарлайды.
Фото: bogatyr.club
Сарапшылардың айтуынша, чилидің ащылығын алкалоидтармен (капсаицин) анықтауға болады.
“Әдетте, жылы әрі құрғақ ауа жемістердің ащылығын арттырады. Дегенмен, ауа-райының қолайсыздығына байланысты өсімдіктерді жетілдіру қиындап жатыр. Өсімдік көп мөлшерде бойына артық ылғалды сіңіргенде, оны чили бұрыш жемісінің целлюлозасына шығарады”, – дейді агроэколог Крайг Крафт.
Қазіргі уақытта ғалымдар чили ащы бұрышының климаттың өзгеруіне және ауруларға төтеп бере алатын жаңа сорттарын жасауға кіріскен. Дегенмен бірдей дәмдік қасиеттерін сақтау мүмкін емес, дейді.
Айта кетейік, бұған дейін Бразилияда бойжеткен ащы бұрышты иіскеген соң тілі байланып, жүре алмай қалғаны туралы жазған едік.
Талқылау
Үй алудың жаңа мүмкіндіктері: Алдағы уақытта қандай тұрғын үй бағдарламалары іске қосылады
Айта кетейік, қараша айында "Наурыз" және "Наурыз Жұмыскер" бағдарламалары бойынша өтініш қабылдау қайта басталады
"Жастар практикасы" арқылы жұмыс таптым": Қазақстандық колледж түлегі кілем фабрикасында еңбек жолын қалай бастағанын айтып берді
Бағдарламаға қатысушылардың басым бөлігі қыздар екен