Мамандар құрманың зиянын атады
Қант диабетімен ауыратын адамдар құрманы сақтықпен жегені жөн. Бұл туралы диетолог Наталья Прохорова «Вечерняя Москва» газетіне берген сұхбатында.
Оның айтуынша, көп мөлшерде құрғақ заттар инсулиннің күшті шығарылуына әкелуі мүмкін.
«Дені сау адамдарға күніне екі-үш кесек жеуге рұқсат етіледі. Одан артық ұсынылмайды, өйткені құрманың құрамында қарапайым көмірсулар бар», - дейді сарапшы.
Өз кезегінде диетолог Анжелика Дюваль бүйрек тастарында және ұйқы безінде проблемалар туындаған жағдайда бұл жидекті қолдануға тыйым салады. Сонымен қатар, қаназдықпен ауыратын адамдарға құрма ұсынылады. Сондай-ақ, маман бұл ауруды асқазан жарасы, асқазан-ішек жолдарының бұзылуы және жүрек-тамыр жүйесі проблемалары үшін қолдануға болатындығын атап өтті.
Дюваль құрма құрамында иммундық жүйені, жүйке жүйесін қолдайтын және ағзаны түрлі инфекциялардан қорғауға көмектесетін дәрумендердің көптігін атап өтті.
Қазан айында АҚШ-тағы Гарвард университеті мен Сан-Францискодағы Калифорния университетінің ғалымдары шикі көкөністердің ағзаға тигізетін зияны туралы анықтады. Зерттеуге сәйкес, тағамның құрамында көп қоректік заттар бар. Ғалымдар бұл гипотезаны тышқандарға жасалған тәжірибеде растады.
Тағы оқыңыз: Көп құрма жеген ер адам өлім аузынан қалды
Шикі көкөністерді тұтынған тышқандардағы және көкөністер дайындалған басқа кеміргіштердегі ішек микрофлорасы айтарлықтай өзгеретіні белгілі болды.Б іріншісінде пайдалы бактериялары әлдеқайда аз болды. Шикі тамақтанушылар да салмағын жоғалтты және қуаты аз болды. Содан кейін ғалымдар экспериментті адамдарда қайталап көрді. Шикі көкөністердің ағзаға әсері бірдей болды.