Диетолог аштық сезімін басатын бес тағам түрін атады
Фото: Pixabay.com
Диетолог салмақ тастағысы келетіндерге тәбетті бақылауға көмектесетін тағам топтарын атады. Тізімге пайдалы майлар, ақуыздар, талшықтар, баяу сіңетін көмірсулар және жасыл жапырақты көкөністер кіреді. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі хабарлайды.
Диетолог Мария АбиХаннаның айтуынша, арықтап жүргендер авокадо, жаңғақ майы және майлы балық (мысалы, скумбрия) сияқты пайдалы майлы тағамдарды ұмытпауы керек.
"Майдың аз мөлшері ағзаға витаминдер мен минералдарды, соның ішінде D витаминін сіңіруге көмектеседі және жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады", – деп атап өтті маман.
Ақуыздар тоқтық сезімін ұзартады және алдын ала аштық сезімін болдырмауға көмектеседі.
"Орташа алғанда, ересек әйелдерге күніне шамамен 45 грамм, ал ерлерге шамамен 55 грамм ақуыз қажет. Қажетті мөлшерді алу үшін жұмыртқа, грек йогурты және жасыл бұршақ тұтынған жөн", – деп түсіндірді сарапшы.
Чиа тұқымдары, сұлы және жасымық құрамындағы талшықтар да тойдыратын әсерге ие. Ол ішекте қорытылмайды және қандағы қант деңгейін жоғарылатпайды, бұл ас қорытуды баяулатады және тәбеттің тұрақтылығына ықпал етеді.
Тағы бір маңызды компонент – брокколи және қияр сияқты жасыл көкөністер. Олар қосымша калорияларды тұтынбай, порция көлемін ұлғайтуға көмектеседі.
Сондай-ақ диетолог дәнді дақылдар мен тәтті картопта кездесетін баяу көмірсуларды да назардан тыс қалдырмауға кеңес берді. Олар баяу сіңеді, денені энергиямен қамтамасыз етеді.

“Үш жерде жұмыс істесем де, отбасымды асырауға жетпеді”: Шотландияға кеткен отандасымыз Қазақстандағыдан 10 есе көп жалақы алатынын айтты
