Әрбір асүй ханшайымы жасай алатын сүзбе қосылған 7 таңғы ас
Диетолог мамандардың барлығы толық таңғы астың дұрыс әрі үйлестірілген тағамның негізі екенін айтады.
Назарларыңызға жылдам әрі оңай дайындалатын сүзбеден жасалған тағамдар ұсынылады.
Классикалық сүзбе көмеші
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- сүзбе (майлылығы 5%-дан кем емес) – 500 г
- жұмыртқа – 2 дана
- қант – 3 ас қасық
- ұнтақ жарма – 2 ас қасық
- ванилин
- мейіз немесе басқа да кептірілген жемістер
Дайындалуы:
- Жұмыртқаны шайқап, қантпен араластырып, артынша сүзбе мен ұнтақ жарманы қосамыз.
- Пісіруге арналған ыдысты сары маймен майлап, кептірілген нан ұнтақтарын себеміз. Қоспамызды салып, бетін тегістейміз.
- Қоспаның бетіне еріген сары май құйып, алдын-ала қыздырылған пешке салып, 180 градус температурада 25-30 минут пісіреміз.
Жидекті соус қосылған екі қабатты сүзбе көмеші
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
Бірінші қабаты үшін:
- майлылығы 5% сүзбе – 750 г
- жұмыртқа – 2 дана
- ұнтақ жарма – 3 ас қасық
- қант – 3 ас қасық
- ванилин
- 1 лимонның қабығы
Екінші қабаты үшін:
- қаймақ – 300 г
- қант – 50 г
Жидекті соусы үшін:
- кез-келген жидек түрі– 250 г
- қант – 2 ас қасық
- лимон шырыны – бірнеше тамшы
Дайындалуы:
- Қант пен жұмыртқаны араластырып, шайқаймыз.
- Оған сүзбе, үгітілген лимон қабығы, ұнтақ жарма, ванилин қосамыз. Қоспаны әбден біртектес әрі жеңіл болғанша шайқаймыз.
- Пісіруге арналған қалыпқа салып, алдын ала 175 градусқа дейін қыздырылған пешке қоямыз. 20-25 минут көлемінде пісіреміз.
- Сүзбе негізі пісіріліп жатқанда, екінші қабаты үшін қаймақ пен қантты шайқаймыз.
- Көмеш бетіне қант қосылған қаймақты жағып, тағы да 10 минутқа пешке қоямыз.
- Жидекті соусты дайындаймыз: жидектерді жуып, блендермен еземіз де, отқа қоямыз. Қант, лимон шырынын қосып, қанты ерігенше қайнатамыз.
Сүзбе құймағы
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- сүзбе – 150 г
- жұмыртқа – 1 дана
- ұн – 50 г
- айран – 300 мл
- ас содасы – 1/3 шай қасық
- қант – 1 ас қасық
- ванилин
Дайындалуы:
- Жұмыртқаны қантпен шайқаймыз.
- Оған сүзбе, айран, ас содасын қосып, жақсылап араластырамыз.
- Ұн қосып, қою қаймақ тәрізді қамыр дайындаймыз.
- Алдын-ала қыздырылған табаға ас қасықпен қамырымызды саламыз. Құймақ тез қуырылады. Сондықтан қуыру барысында күйіп кетпеуін қадағалаңыз.
- Дайын болған құймақты қаймақпен не тосаппен бірге ұсыныңыз.
Саумалдық және сүзбе қосылған құймақ
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- саумалдық – 250 г
- жұмсақ сүзбе – 250 г
- жұмыртқа – 2 дана
- ұн – 2 ас қасық
- жүгері ұны – 2 ас қасық
- өсімдік майы – 2 ас қасық
Дайындалуы:
- Саумалдықты табаға салып, қайта-қайта араластырып тұрып жұмсарғанша қуырамыз. Артынша ыдысқа салып алып, суығанша қойып қоямыз.
- Жұмыртқаларды шайқап, суыған саумалдықпен араластырып, ұн, жүгері ұнын саламыз. Оған сүзбе, тұз қосып, 15 минутқа қалдырамыз.
- Қыздырылған табаға ас қасықпен қоспамызды салып, екі жағын 2 минуттан қуырамыз.
Құлпынай және сүзбелі ньокки
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- сүзбе – 300 г
- жұмыртқа – творога дана
- ұн – 2-3 стақан
- сары май – 50 г
- қант – 2 ас қасық
- кептірілген гүлшетен – 1/3 шай қасық
- құлпынай немесе басқа да жидектер
- моцарелла ірімшігі – 50 г
Дайындалуы:
- Сүзбені үккіштен өткізіп, жұмыртқа, 25 г еріген сары май, 1 ас қасық қант, гүлшетен мен ұн қосамыз. Жұмсақ қамыр илейміз.
- Тақтаға ұн сеуіп, қамырды жіңішке шұжық тәрізді етіп домалақтап, 1-2 см болатын бөліктерге бөлеміз.
- Тұз қосылған суды қайнатып, ньоккиді су бетіне қалқып шыққанша пісіреміз.
- Соусы үшін құлпынайға 1 ас қасық қант қосып, блендермен еземіз.
- Пісіруге арналған қалыпқа ньоккиді салып, құлпынай соусын құямыз. Үстіне қалған сары майды салып, үгілген ірімшік себеміз.
- Қызып тұрған пешке қойып, бетіндегі ірімшік ерігенше пісіреміз.
Ірімшікті-сүзбелі суфле
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- айран – 1 стақан
- сүзбе – 200 г
- ұн – 2-3 ас қасық
- сулугуни ірімшігі (немесе кез-келген тұздалған ірімшік) – 150 г
- қатты ірімшік – 150 г
- жұмыртқа – 3 дана
- ас содасы – 1/2 шай қасық
Дайындалуы:
- Жұмыртқаларды шайқап, айран қосамыз.
- Ірімшікті үккіштен өткіземіз.
- Жұмыртқа мен айранды үгітілген ірімшікпен араластырып, сүзбе қосамыз.
- Ұн мен ас содасын қосамыз. Қою қаймақ сияқты қамыр пайда болуы қажет.
- Қамырды пісіруге арналған қалыпқа салып, қыздырылған пеште 45-50 минут пісіреміз. Суфле пісіп жатқанда пештің бетін ашуға болмайды.
- Дайын болған суфлені ыстық не салқын күйінде ұсына аласыз.
Сүзбе кекстері
Сурет: shutterstock.com
Қажетті заттар:
- сүзбе – 150 г
- жұмыртқа – 3 дана
- маргарин – 150 г
- қант – 1 стақан
- ұн – 1 стақан
- ас содасы немесе қопсытқыш
Дайындалуы:
- Жұмыртқаларды қантпен араластырып, шайқаймыз.
- Оған еріген маргарин мен сүзбе қосып, әбден араластырамыз.
- Қоспаға ұн, ас содасын саламыз. Қою қаймақ сияқты қамыр пайда болуы қажет.
- Кекс пісіруге арналған қалыптарды сары маймен майлап, қамырымызды саламыз.
- Алдын-ала қыздырылған пешке қойып, 180 градуста 30 минут көлемінде пісіреміз.
Талқылау